
Transport drogowy warzyw i owoców, poza typowymi cechami i potrzebami spedycji zakłada również kompleks przedsięwzięć, aby towary nie uległy zepsuciu i pozostały w stanie nienaruszonym.
Cechy dostarczania warzyw
Firmy przewozowe muszą chronić towary przed uszkodzeniami mechanicznymi, zmianami temperatury, przedostaniem się śniegu lub deszczu oraz pleśni. Jeśli chodzi o spedytorów, są oni zobowiązani do dostarczenia towarów w suchym i czystym pojemniku, bez zbędnych zapachów i pęknięć. Dozwolone jest stosowanie niestandardowego opakowania, najważniejsze jest to, żeby było niezawodne, a w samochodzie, w celu zabezpieczenia, była plandeka i liny.
Pożądane jest, aby przewoźnik brał pod uwagę czas trwania podróży i warunki pogodowe, z którymi będzie musiał się zmierzyć. Skrzynki należy w pojeździe ułożyć ciasno. Nie wolno też zapominać o uzyskaniu faktur towarowo-transportowych od każdego odbiorcy.
W zależności od towaru wymagania mogą się różnić. Jeśli przewożona jest kapusta, zaleca się zwiększenie boków samochodów i przyczep do wysokości 1,4 metra, a podczas transportu ziemniaków do 90 cm. Bardzo przydatne są chłodnie, czyli pojazdy lub przyczepy, w których znajdują się izolowane termicznie przedziały z lodówkami, które utrzymują zadaną temperaturę. Dzięki temu żywności nie grozi szybsze popsucie przez zbyt wysoką temeraturę.
Jak odbywa się transport owoców
Aby towar został dostarczony w jak największej formie towarowej, najlepiej skontaktować się z firmami zajmującymi się transportem „temperaturowym”.
W transporcie owoców istnieje kilka dodatkowych zasad:
- Powinien być wykonywany wyłącznie w specjalistycznych pojazdach z sprawnymi systemami chłodzenia i wentylacji,
- Przyczepa musi zostać zdezynfekowana,
- Temperatura w skrzyni podczas załadunku nie może przekraczać dopuszczalnej temperatury,
- Opakowania muszą być bezpieczne i przyjazne dla środowiska,
- W samochodach potrzebne są systemy nadzoru satelitarnego GPS do śledzenia położenia ładunku.
Separacja produktów
Nie wszystkie rodzaje owoców i warzyw mogą podróżować bezpośrednio obok siebie. Wiele gatunków wydziela etylen, który ma zły wpływ na inne gatunki, np. nie powinno trzymać się obok siebie jabłek i bananów. Nieprzewidywalna reakcja może także wynikać ze związków chemicznych, którymi traktuje się powierzchnię produktów. Dlatego ważne jest dobrze osobne przewożenie lub izolujące opakowanie.